Hrnce
Sada hrncov – potrebná v každej kuchyni
Cestoviny, minútky, pomaly varené jedlá – hrniec je nevyhnutný na prípravu toľkých jedál, že je ťažké si predstaviť kuchyňu bez nich. Či už len ohrievate hotové jedlá alebo si radi pripravujete večere sami, nájdete model, ktorý splní vaše očakávania. Stojí za to zvoliť sadu hrncov rôznych kapacít. Bude pre vás jednoduchšie pripraviť veľa jedál, napríklad kašu v malom hrnci a zemiaky na večeru vo väčšej miske. 10-litrový hrniec sa bude hodiť na prípravu porcie polievky pre veľké množstvo hostí. K dispozícii sú modely pre rôzne typy sporákov – keramické, plynové, elektrické. Indukčné hrnce sú veľmi populárne. V rúre je možné použiť veľa riadu. Pred použitím riadu týmto spôsobom skontrolujte maximálnu teplotu odporúčanú výrobcom. Mnohé z hrncov sa dodávajú s pokrievkou. Tento komponent je často vybavený vetracím otvorom. Dobrým riešením je aj neohrievacia rukoväť.
Hrniec na špargľu, dusené jedlá alebo rajnica – naučte sa o používaní riadu
Venujte pozornosť hrncom s rôznym použitím. K dispozícii je často tiež naparovacie náčinie. Táto metóda sa odporúča ľuďom, ktorí sa chcú zdravo stravovať, vzdať sa veľkého množstva tuku a znížiť obsah kalórií v jedlách. V parnom hrnci môžete pripraviť zeleninové aj mäsové jedlá. Hrniec môžete použiť na ohrev menších porcií jedál. Hodí sa aj pri príprave pudingu, kaše alebo varenia mlieka na cereálie. Niektoré hrnce sú vybavené špeciálnym lievikom. To uľahčuje scedenie cestovín alebo zaliatie ryže omáčkou.
Smaltované, nerezové, liatinové – hrnce, ktoré vám budú slúžiť roky
Hrnce sú vyrobené z rôznych materiálov. Môžete staviť na hliníkovú nádobu, ktorá kombinuje pevnosť s nízkou hmotnosťou. Hliníkový hrniec je k dispozícii s mramorovým vzorom. Venujte pozornosť aj prítomnosti rukoväte, ktorá sa nezohrieva. Vďaka nej môžete hrniec ľahko presunúť zo sporáka na dosku. Správna hrúbka stien a dna je zárukou, že hrniec si udrží svoju teplotu po dlhú dobu.
Liatinový hrniec je ťažší. Je odolný voči oderu a vysokým teplotám. Môžete ho použiť na vyprážanie, pečenie alebo dusenie. Môže byť použitý nielen na rôznych typoch sporákov, ale aj v rúre alebo na táboráku. Stojí za to postarať sa o pravidelné mazanie jeho povrchu tukom, aby slúžil mnoho rokov.
Smaltovaný hrniec má mimoriadne hladký povlak. To uľahčuje odstránenie nečistôt z varenia. Materiál neabsorbuje pachy a chuť. Tiež nereaguje s jedlom. Vďaka tomu vám umožní pripraviť aromatické a zdravé jedlá.
Hrnce - často kladené otázky
Aké typy hrncov sú užitočné pri varení?
Na trhu je veľmi široká ponuka hrncov, ktoré sa hodia do vašej kuchyne. Chuť jedál je ovplyvnená skutočnosťou, v akom hrnci boli pripravené, t.j. mali by ste skontrolovať materiál, z ktorého ich výrobca vyrobil. Ak je teda varenie vašou vášňou, určite je pre vás dôležité, aké vybavenie používate. Napríklad je užitočné mať dobrý keramický hrniec na prípravu guláša, pretože nespáli mäso spolu so zeleninou. Ak sú vašou špecialitou polievky, vyberte si liatinový hrniec, ktorý pomáha udržať jedlo čerstvé, aj keď leží niekoľko hodín v chladničke.
Aké hrnce zvoliť pre indukčný sporák?
Ak máte v kuchyni indukčný sporák, skontrolujte, či sa na ňom dá použiť zakúpená súprava. Niekedy sa stane, že napriek intenzívnemu zahrievaniu nereaguje s hrncom, ktorého úlohou je vytvárať teplo. Uplynie niekoľko minút a hrniec je stále studený, takže to znamená, že nie je vhodný pre indukčný sporák. Pre toto zariadenie je najlepšie kúpiť hrnce na indukciu vyrobené z ocele, alebo špeciálne smaltované ktoré okamžite dosiahnu maximálnu teplotu. Nebudete tak plytvať energiou a vychutnáte si vôňu pripravených jedál.
Môžu byť súpravy hrncov darované?
Ak váš blízky obzvlášť rád varí, premýšľajte o kúpe špeciálnej sady hrncov, ktoré obohatia kuchynské vybavenie. Sú ideálne ako darček na narodeniny alebo Vianoce. Vyčarí úsmev aj kuchárom alebo blogerom o varení. Dobre zvolené súpravy sa dajú v kuchyni používať mnoho rokov, takže určite prinesiete veľkú radosť človeku, pre ktorého je varenie celým životom.